Oedeemfysiotherapie

Onno van Schaik heeft in 2015 de opleiding tot Oedeem/Lymfedrainage Therapeut bij Akademie Dr. Vodder met succes afgerond!

Bij de Methode Dr.Vodder wordt ritmisch heel zachte spiraalvormige druk uitgeoefend op de Lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfesysteem, met Als hoofddoel het stimuleren van de vochtafvoer in het lichaam!

Onno werkt als Oedeemtherapeut in de Praktijk in Rotterdam Kralingen en in Gouda, locatie Nelson Mandela Centrum.

Kinderfysio & Fysio van Schaik-Dijcks is gespecialiseerd in Oedeem/ Lymfedrainage.

Oedeemtherapie is een verzamelnaam van verschillende behandeltechnieken met als doel het stimuleren van de vochtafvoer zoals:

Manuele lymfedrainage (MLD): Zacht pompende massagetechniek waarbij het lymfevocht door het weefsel heen wordt geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen.

Ambulante Compressietherapie: Een combinatie van zwachtelen en bewegen. Na de manuele lymfedrainage wordt het aangedane ledemaat gezwachteld om het terugstromen van het oedeem te voorkomen.
Lymfe-Taping: Een techniek met tape op de huid waarmee stimulatie van de lymfevaten verkregen wordt. Wanneer een arm of been oedeemvrij is, kunnen er Therapeutische Elastische kousen worden aangemeten om het verkregen resultaat te behouden.
Ademhalings-en Bewegingsoefeningen: Een combinatie van bewegen en ademhaling stimuleert de lymfevaten waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd.
Het lymfesysteem is een fijn netwerk van lymfevaten en lymfeklieren gelegen in de huid. Het lymfestelsel regelt de afvoer van vocht en afvalstoffen uit het lichaam. Lymfe-oedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfestelsel.

We spreken van Primair lymfe-oedeem wanneer er bij de aanleg van het lymfestelsel te weinig lymfebanen zijn aangelegd of wanneer deze niet goed werken.

We spreken van Secundair lymfe-oedeem wanneer lymfevaten & klieren beschadigd raken door een operatie of ongeval.

We spreken van Tertiair lymfe-oedeem wanneer dit ontstaat na bestraling, chemokuur of medicijnen waarbij het lymfestelsel beschadigd is geraakt wat we onder andere zien bij de Oncologische Problematiek. Symptomen: Bij Lymfe-oedeem is er sprake van zwelling, een zwaar of vermoeid gevoel in arm, been of borst en een gevoel van spanning in de huid, met tinteling en pijn!

Praktijk Rotterdam Kralingen

Openingstijden

Maandag – Vrijdag 8:00 – 19:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Praktijk Gouda / Nelson Mandela Centrum

Openingstijden

Maandag – Vrijdag 8:00 – 19:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Contact opnemen